Banner 980x90

Pēc Viļānu kaņepju izņemšanas gadījuma policija pārskatīs procedūras par rīcību, konstatējot iespējamu marihuānas audzēšanu

Rīga, 22.okt., LETA. Pēc kaņepju izņemšanas no dārza Viļānu novadā Valsts policija (VP) plāno pārskatīt procedūras par rīcību, konstatējot iespējamu marihuānas audzēšanu, lai turpmāk vairs neriskētu nodarīt materiālo kaitējumu parastiem kaņepju audzētājiem.

VP aģentūru LETA informēja, ka VP Latgales reģiona vadība atvainojusies saimniecei Viļānu novadā, kuras piemājas dārzā atsavināti un ekspertīzes veikšanai nodoti 363 pieaugušu kaņepju stādi. Sarunā sievietei paskaidrots, kādēļ radusies šāda situācija, jo, balstoties uz līdzšinējo praksi, analogās situācijās parasti aizdomas apstiprinās un augos tiek konstatēta aizliegto vielu klātbūtne.

Vienlaikus VP sākusi pārbaudi par to, vai, reaģējot uz saņemto informāciju, policistiem bija arī citas alternatīvas iespējas, ne tikai visu augu izņemšana ekspertīzei. Sarunā abas puses vienojušās par turpmāko rīcību, lai policija varētu kompensēt materiālos zaudējumus.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis uzdevis pārskatīt patlaban spēkā esošās procedūras par rīcību līdzīgos gadījumos.

"Mēs redzam, ka šodien aizvien vairāk saimnieki piemājas dārzā audzē kaņepes. Tāpat mēs redzam, ka aizvien biežāk parādās arī aizliegto vielu saturošu augu konstatācija brīvdabas apstākļos. Acīmredzot, mums ir jāpārskata ierastās procedūras un jāmeklē efektīvi risinājumi, kā, saskaroties ar šādu situāciju, policisti var veikt savu pienākumu, neriskējot nodarīt materiālo kaitējumu personai, kas audzē kaņepes savai mājsaimniecībai. Iespējams arī nepieciešams paskatīties uz šīs nozares regulējumu plašāk, vai tas ir pietiekams un visām pusēm skaidri izprotams," norāda VP priekšnieks.

Tikmēr iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) aģentūrai LETA norādīja, ka VP uzdevums viennozīmīgi ir apkarot narkotisko un psihotropo vielu izplatību, tai skaitā kontrolēt to, vai netiek audzēti aizliegtie augi, kas satur narkotiskās vielas. Taču policijai savā darbībā esot jāņem vērā likums "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību", kas nosaka, kādus augus un kādos apstākļos Latvijā audzēt ir aizliegts un kādus atļauts.

"Ņemot vērā, ka pēdējā laikā plašsaziņas līdzekļos ir izskanējuši vairāki gadījumi, kad policija, iespējams, izņēmusi brīvā dabā audzētas sējas kaņepes, ko Latvijā audzēt ir atļauts, esmu pārrunājis šo situāciju ar VP priekšnieku. Esmu lūdzis to izvērtēt un pārskatīt metodoloģiju tām procesuālajām darbībām, ko policija veic aizdomās par aizliegto augu audzēšanu, izņemot visus augus," norādīja Kozlovskis.

Latvijas Radio nesen vēstīja, ka policija bija ierosinājusi kriminālprocesu par gadījumu, kad 72 gadus vecās Viļānu novada pensionāres Dzidra Bruzgules dārzā atrastas kaņepes. Kaņepes sievietes dārzā bijušas jau no laika gala un šogad, pateicoties siltajai vasarai, tās saaugušas īpaši lielas. Līdz šim kaņepes nav sagādājušas problēmas un nav šķitušas nevienam aizdomīgas, taču augustā pie sievietes mājās ieradusies policija un nogriezusi 363 kaņepju stādus, jo bijušas aizdomas, ka tie satur narkotiskās vielas.

VP Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Ksenija Belova aģentūrai LETA skaidroja, ka, iegūstot informāciju par iespējamu kaņepju audzēšanu lielā apjomā, policijai ir jāreaģē un jāveic savs darbs. Tā tas notika arī minētajā gadījumā, kad, saņemot informāciju par iespējamu nelikumīgu marihuānas audzēšanu, policija sāka kriminālprocesu un veica sankcionētu kratīšanu, kurā izņemti 363 augi ar marihuānai raksturīgu smaržu.

Pēc policijas pārstāves teiktā, mājas saimniece likumsargiem neesot varējusi paskaidrot šo augu izcelsmi, vien sacījusi, ka tos audzējot mājsaimniecības vajadzībām. Lai noskaidrotu, vai šie augi satur narkotiskas vielas, tika nozīmētas ekspertīzes, taču kriminālprocess izbeigts, jo ekspertīzē aizliegto vielu klātbūtne netika konstatēta.

Belova iepriekš skaidroja, ka VP rīcībā nav metožu, lai uz vietas pārbaudītu, vai augs satur narkotiskās vielas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)