Banner 980x90

Politiķi un Rēzeknes sabiedriskie darbinieki dokumentālā lugā "Septiņi"

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Atzīmējot ANO izsludināto Starptautisko 16 dienu kampaņu vardarbības pret sievieti novēršanai un gatavojoties Zviedru dienām Rēzeknē, Centrs "Marta" sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā organizē projektu "Septiņi" – dokumentālas lugas izrādi, kura guvusi pasaules atzinību.

Kā pilsētas informācijas portālam Rezekne24.lv pavēstīja projekta PR speciāliste Gundega Tentere, tad dokumentālā izrāde "Septiņi" notiks 7.decembrī plkst.18.00 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, Mazajā zālē, Pils ielā 4.

Latvijas pirmizrādi luga "Septiņi" piedzīvoja 2014.gada martā, kad  Latvijā valsts vizītē ieradās Zviedrijas karaļpāris un  ievadvārdus teica Dr.Vaira Vīķe – Freiberga.

"Septiņi" ir zviedru (Hedda Produktion AB) radīts sociāls projekts - dokumentāla izrāde. Projekta autoru ideja, uzvedot laikmetīgo lugu daudzviet pasaulē, ir aktieru lomās aicināt vietējā sabiedrībā cienījamas autoritātes – politiķus un sabiedriskos darbiniekus.

Ikviens no stāstiem ir dziļi personisks; tie runā gan par dzīves sašķēlumu, pārdzīvoto vardarbību, gan drosmi dzīvot tālāk. 

Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS,  lugas lasījumā piedalīsies tēlniece Svetlana Skačkova-Marčenko, žurnāliste Aleksandra Elksne, Rēzeknes pašvaldības kultūras un tūrisma aģentūras direktores vietniece Maija Brēķe, Rēzeknes Augstskolas profesore Ilga Šuplinska, dzejniece Anna Rancāne, kā arī Zviedrijas vēstnieks Latvijā Henrihs Langerholms un LR Saeimas ģenerālsekretāre Kārina Pētersone.

Luga ir stāsts par septiņu sieviešu (Afganistānas, Ziemeļīrijas, Krievijas, Gvatemalas, Pakistānas, Kambodžas un Nigērijas) likteņiem, kuras vieno drosme mainīt savu dzīvi un uzdrīkstēšanās pārvarēt sabiedrības noteiktos stereotipus. Izcīnījušas savas personiskās cīņas, šobrīd visas lugas varones ir aktīvas sabiedriskas darbinieces. Tā ir satriecoša manifestācija demokrātijas un cilvēktiesību vārdā.

Luga ar panākumiem ir izrādīta daudzās pasaules valstīs -  Balkānos, Zviedrijā, ES parlamentā Briselē un Ņujorkā, kur izrādi ar ievadvārdiem atklāja Hilarija Klintone, savukārt Oskara balvas laureāte Merila Strīpa izrādē atveidoja Inesi Makkormaku, Ziemeļīrijas cilvēktiesību un sieviešu tiesību aizstāvi.

Lugas autores ir dramaturģes: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare Smith un  Susan Yankowitz. Lugā izmantotas 2007.gadā veiktas intervijas ar lugas varonēm.
Iestudējumu organizē Zviedru institūts sadarbībā ar Centru "Marta" un Zviedrijas vēstniecību Rīgā.

Lugas producente un režisore ir Hedda Krausz Sjögren (Zviedrija).

Izrāde notiks latviešu, krievu, angļi un latgaliešu valodās un tā ir paredzēta plašam skatītāju lokam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)