Banner 980x90

"Zinātnieku nakts 2016" RTA: modernas tehnoloģijas un aizraujoši paraugdemonstrējumi

30.septembrī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA) jau devīto gadu pēc kārtas notika pasākums "Zinātnieku nakts", ļaujot ikvienam interesentam daudzpusīgās aktivitātēs izzināt un iepazīt šī gada pasākuma tēmu "Tehnoloģijas un dzīves kvalitāte". 

Šogad pasākumu apmeklēja vairāk nekā tūkstoš lieli un mazi zinātnes iepazinēji, apliecinot, ka tieši RTA ir vislabākā vieta, kur septembra izskaņā svinēt zinātnes svētkus, informē RTA Sabiedrisko attiecību nodaļas informācijas speciāliste Inga Kaļva. Akadēmijas mācībspēki un studenti pasākuma apmeklētājiem piedāvāja dažādas aktivitātes, pierādot, ka zinātnes pasaule ir interesanta un ka ik uz soļa varam saskarties ar zinātnes brīnumaino spēku.

"Zinātnieku nakts" laikā apmeklētāji vēroja gan ķīmiskos paraugdemonstrējumus, gan paraugdemonstrējumus Mehatronikas un Plūsmu mehānikas laboratorijās, Fizikālo procesu un lāzertehnoloģiju pētnieciskajā centrā iepazina zinātnes sasniegumus lāzertehnoloģijās, vēroja neparastās Sumo robotu kaujas. Ikviens varēja līdzdarboties un aktīvi iesaistīties RTA mācībspēku un studentu sagatavotajās aktivitātēs.

Lieli un mazi interesenti atklāja psiholoģijas brīnumus, veicot dažādus eksperimentus, tāpat daudzi apmeklētāji izmantoja lielisko iespēju, kuras laikā tika noteikti cilvēka bioloģiskie parametri, izprata atjautīgās matemātikas nozīmi loģiskās domāšanas veicināšanā un piedalījās praktiskajās nodarbībās ar CNC, iepazīstot ciparu vadāmos darba galdus un to iespējas. Tehnoloģijas mūsu dzīvē ir ik uz soļa – to apliecināja arī RTA lektoru sagatavotās interaktīvās nodarbības, kurās varēja pārliecināties par tehnoloģijām svešvalodu apguvē un tulkošanā, ieraudzīt maģisko saikni starp valodu un digitālo rīku pasauli, kā arī iepazīt pavisam jaunu RTA pārstāvju radītu datorspēli "Iepazīsimies/Īsapazeisim".

"Zinātnieku nakts" laikā varēja pārbaudīt arī dzīves kvalitāti, praktiskajā aktivitātē noskaidrojot sava mobilā telefona starojuma intensitāti, uzzinot, vai tehniskie sasniegumi padara cilvēku dzīvi veselīgāku, kā arī pārbaudot, cik droša ir līdzpaņemtā rotaļlieta, tāpat varēja palutināt savas garšas kārpiņas un kopā ar Laimes lāci meklēt dzīves kvalitāti, līdzdarbojoties interaktīvā nodarbībā. "Kas ir ilgtspējīgs dizains?" – uz šo jautājumu atbildes meklēja pasākuma radošie apmeklētāji, piedaloties interaktīvā lekcijā un meistarklasē izstrādājot ilgtspējīga dizaina jaunus produktus.

Vesels piedzīvojums bija "Glokālais eksperiments modes inženierijā jeb Radi veselīgu vidi pats!", kura laikā skolēni un studenti prezentēja savus iepriekš izgatavotos darbus – studenti demonstrēja radītos tērpus, rotaslietas, bet skolēni – dažādas oriģināli izgatavotas lietas, neparastas kompozīcijas. Skolotājiem RTA Mūžizglītības centrs organizēja lekciju "Zināšanu menedžments", savukārt pēc tās notika akcijas "Man skolotājs/skolotāja" noslēguma pasākums, kura laikā tika apbalvoti RTA 1.kursu studentu nominētie skolotāji.

Arī šogad aktīvākie pasākuma apmeklētāji piedalījās nakts orientēšanās sacensībās, bet paši mazākie – bērnu rotaļu istabā "No spēlēm uz zināšanām". Studenti bija parūpējušies par "Tehno fotostūri", kā arī kopā ar bērniem un jauniešiem spēlēja "Rēbusu" un lielizmēra "Cirku". Bibliotēkā varēja apskatīt izstādi par lietām, izgudrojumiem un atklājumiem "Vajadzība rada izgudrojumu, izgudrojums – vēl vairāk vajadzību". "Zinātnieku nakts" noslēgumā visi klātesošie kopā ar Liānas Merņakas vadītās deju studijas "Stop Time" jauniešiem piedalījās atraktīvā flešmobā.

Daudziem "Zinātnieku nakts" apmeklētājiem šis pasākums ir ikgadēja tradīcija – septembra izskaņā doties uz Rēzekni un piedalīties zinātnei veltītajā pasākumā. Prieks arī par tiem, kuri pasākumu apmeklē pirmo reizi, pateicoties draugu ieteikumiem vai ieraudzītai reklāmai. Arī nākamajā gadā Rēzeknē notiks "Zinātnieku nakts", kas aicinās visus interesentus uz RTA, lai apstiprinātu, ka zinātne ir aizraujoša un ka tepat Latgalē tiek piedāvātas brīnišķīgas iespējas iepazīt zinātni, pilnveidoties un sniegt savu artavu šajā jomā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)