Banner 980x90

Rēzeknē atklāta garīdznieka, Latvijas vecticībnieku senatnes pētnieka Ivana Zavoloko 120.jubilejai veltīta izstāde

Daugavpils, 14.dec., LETA. Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā atklāta vecticībnieku garīdznieka, etnogrāfa, publicista, pedagoga un Latvijas vecticībnieku senatnes pētnieka Ivana Zavoloko 120.jubilejai veltītu izstāde, aģentūru LETA informēja Rēzeknes Kultūras un tūrisma centra reklāmas speciāliste Maija Upeniece.

Ivans Zavoloko piedzima 1897.gada 17.decembrī Rēzeknē vecticībnieku ģimenē, vecvecāki un vecāki bija ļoti reliģiozi cilvēki. Skolas gaitas viņš sāka sešos gados Rīgas Grebeņščikova skolā, tālāk ceļš veda uz Maskavas Petrova Razumovas akadēmiju, vēlāk – uz Prāgu, kur viņš pabeidza universitāti kā tiesību zinātņu kandidāts.

Pēc studijām Prāgā Zavoloko atgriezās Rīgā, kur sāka darboties krievu senatnes pulciņā, kura biedri par savu galveno uzdevumu uzskatīja vecticībnieku nacionālās un reliģiskās pašapziņas veidošanu. Pulciņam bija filiāles vairākās Latvijas pilsētās, arī Rēzeknē.

1928.gadā Zavoloko sāka izdot saturiski daudzveidīgu, pazīstamu mākslinieku gleznām ilustrētu žurnālu "Dzimtā senatne" ("Rodnaja starina"), ar viņa aktīvu līdzdalību sāka iznākt arī garīgās dzejas krājumi un krievu izšuvumu un ornamentu albumi.

20.gadsimta 30.gados Zavoloko aktīvi darbojās izglītības jomā. 30.gadu sākumā viņš pabeidza Pedagoģiskos kursus un Rīgas ģimnāzijā sāka pasniegt ticības mācību. Ar viņa līdzdalību tika izstrādāta ticības mācības programma un sastādīta ticības mācības grāmata.

1940.gada pēc varas maiņas Latvijā skolās aizliedza pasniegt ticības mācību. Zavoloko strādāja par mācītāju Rēzeknes vecticībnieku namā. 1940.gada Kristus svētkos Zavoloko arestēja par pretpadomju darbību, 17 gadus viņš pavadīja ieslodzījumā Staļina lēģeros.

Pēc reabilitācijas 1958.gadā Zavoloko atgriezās Latvijā, devās vairākās ekspedīcijās uz Pečoras - Titmas upju baseinu, kuru gaitā atklāja lielu skaitu seno rokrakstu. Daudz darba tika ieguldīts arī pie vecticībnieku kalendāra izdošanas. Mūža nogalē Zavoloko dzīvoja Rīgā, turpināja rakstīt un daudz laika pavadīja lūgšanās. Zavoloko mūžībā aizgāja 1984.gada 7.martā, apglabāts Rēzeknes vecticībnieku kapos. Godinot izcilā novadnieka piemiņu, Rēzeknē viņa vārdā nosaukta iela.

Zavoloko 120.jubilejai veltītā izstāde Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā būs aplūkojama līdz 28.decembrim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)