Banner 980x90

Rēzeknē atklāts piemineklis Latvijas pirmajam kardinālam Vaivodam

Trešdien, 1.oktobrī, Rēzeknē notika īpašs pasākums - laukumā pie Katoļu vidusskolas tika atklāts kardināla Julijana Vaivoda krūšutēls, pilsētas informācijas portāls Rezekne24.lv uzzināja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Pirms tam Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē svinīgajā Svētajā Misē vienojās kopīgā lūgšanā Latgales garīdznieki un daudzie pasākuma viesi.

Julijana Vaivoda krūšutēla atklāšanas svētkos piedalījās Saeimas un valdības pārstāvji, Rēzeknes pilsētas domes vadība un citu Latgales pašvaldību pārstāvji, Rēzeknes Katoļu vidusskolas skolēni un pedagogi, rēzeknieši un pilsētas viesi. Pēc dievkalpojuma visi klātesošie devās uz Latvijas pirmā kardināla pieminekļa atklāšanas ceremoniju.

Viņa Ekselence bīskaps Jānis Bulis svētīja pieminekli un sirsnīgi pateicās visiem, kas gan idejiski, gan finansiāli atbalstīja pieminekļa tapšanu, un pirmām kārtām tā it Rēzeknes pilsētas dome, kas uzreiz atbalstīja šo ideju un sedza lielāko daļu izdevumu.

Liels nopelns pieminekļa Julijanam Vaivodam tapšanā it Rēzeknes pilsētas goda pilsonim Pēterim Keišam, kurš bija visa procesa, sākot no idejas līdz pat pieminekļa atklāšanas brīdim, karstākais atbalstītājs un galvenais organizators. Kardināla Julijana Vaivoda krūšutēla autore ir talantīgā rēzekniete Svetlana Skačkova-Marčenko, kura veidojusi pieminekli Antonam Kūkojam.

Jāņa Buļa pateicības vārdi izskanēja gan Latvijas Republikas satiksmes un ārlietu ministrijām, gan koncernam "Latvijas dzelzceļš", gan firmai "Ceļi un tilti", gan uzņēmuma "Rēzeknes autobusu parks" vadītājam Vasīlijam Smuļam, gan Rēzeknes pilsētas Būvvaldes vadītājai Ilvijai Pastarei un pilsētas galvenajai arhitektei Lolitai Čudarei un daudziem citiem.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs kardināla Julijana Vaivoda krūšutēla atklāšanas brīdī atzīmēja: "Šodien ir viena no gaišākajām dienām Rēzeknes dzīvē, diena, kas vēlreiz apstiprina, cik svarīgas Rēzeknei un visai Latgalei ir mūsu tautas garīgās vērtības. Šodien uz mūžīgu palikšanu ienāk Rēzeknē Latgales dēls, pirmais kardināls no Latvijas - Julijans Vaivods, kurš jau kopš agras jaunības veltījis savu dzīvi kalpošanai Dievam un cilvēkiem. Viņa dzīves ceļš nav bijis viegls. Nest cilvēkiem Dieva vārdu un ticības gaismu tad, kad ticība Dievam ir aizliegta, tas ir varonīgs un mokpilns ceļš. Taču šodien mēs varam novērtēt kardināla pašaizliedzīgo darbu tautiešu dvēseļu apgaismošanā un sakām viņam lielu paldies par to. Piemineklis radies, pieliekot daudzu cilvēku darbu, līdzekļus un galvenais - dvēseles siltumu, viņa roka pacelta, svētījot cilvēkus, tādēļ es esmu pārliecināts, ka tas nesīs savu svētību mūsu Rēzeknei un rēzekniešiem."

Kardināls Julijans Vaivods iesāka savas gaitas 1918.gadā kā Aglonas draudzes vikārs, 1920.gadā viņš bija skolu kapelāns Rēzeknē, tādēļ ir zīmīgi tas, ka viņa piemineklis vērš skatu tieši uz Rēzeknes Katoļu vidusskolu, svētījot jaunās paaudzes.

Julijans Vaivods dzimis 1895.gada 18.augustā Daugavpils apriņķa Vārkavas pagastā, miris 1990.gada 24.maijā un viņa atdusas vieta ir Aglona.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)