Banner 980x90

Rēzeknē būs skatāma Jāzepa Pīgožņa balvas "Par labāko Latvijas ainavu glezniecībā" izstāde

No ceturtdienas, 15.septembra līdz 12.novembrim Rēzeknē, Latgales kultūrvēstures muzejā, būs skatāma Jāzepa Pīgožņa balvas "Par labāko Latvijas ainavu glezniecībā" otrā konkursa darbu izstāde, pilsētas informācijas portālu Rezekne24.lv informē Rēzeknes pilsētas pašvaldības aģentūras "Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs" reklāmas speciāliste Maija Upeniece.

Pīgožņa balvas "Par labāko Latvijas ainavu glezniecībā" konkurss un izstāde notiek jau otro gadu. Balvas iedibinātāji ir Preiļu novada dome un Rīgas dome sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju un Latvijas Zinātņu akadēmiju. Konkursa izstādes kuratori ir Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs un Rīgas Svētā Pētera baznīca. Galvenā balva - apzeltīta sudraba medaļa un naudas balva - 3000 eiro. Piedalīties konkursā tiek aicināti mākslinieki no visas Latvijas. 2015.gada balvas ieguvējs bija gleznotājs Roberts Muzis, kurš apbalvoto darbu dāvināja Preiļu muzejam.

Mākslas zinātniece un žūrijas komisijas locekle Ingrīda Burāne par izstādi raksta: "Latvijas ainavu glezniecības šodiena atkal atvizējusi visās iespējamajās un neiespējamajās krāsās Rīgas Sv. Pētera baznīcā, lai pēc izstādes noslēguma tiktu atklāta Jēkabpils, Rēzeknes un Preiļu muzejos. Otru reizi pulcējas Jāzepa Pīgožņa balvas pretendenti un rāda, kādas ir mūsdienu mākslinieku spējas tvert realitāti, saprast un sajust apkārtējo un sevi, prasmes to pārtapināt notikumā, vīzijā, neatkārtojamā redzējumā. Savā ziņā ainavu glezniecība ir viens no vissarežģītākajiem izteiksmes veidiem, jo tajā satiekas abas mūžīgi nezūdošās vērtības – Daba un Māksla. Tā prasa no radītāja uzdrošināšanos, iedziļināšanos, vēlēšanos stāties līdzās tam veselumam, kas ir pilnīgs, neizsmeļams, neatkārtojams pats par sevi."

 

Šī gada balvai ir izvirzīti trīs darbi, kuru autores ir mākslinieces Vēsma Ušpele, Alise Mediņa un Silva Linarte.

Konkursa izstādes atklāšanas un Pīgožņa balvas pasniegšanas svinīgais pasākums notiks Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā 17.septembrī plkst.14.00.

Konkursa izstāde tiks eksponēta divās daļās, viena daļa - Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā, bet otra daļa - Latgales kultūrvēstures muzejā Rēzeknē.

Tiek uzskatīts, ka visas lietas, parādības, norises iespējams precīzi izteikt salīdzinājumā un skaitļos. Pirmo izstādi "Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā" veidoja 77 autoru 107 gleznas. Šogad no iesniegtajiem vairāk nekā 130 darbiem žūrija ekspozīcijām izvēlējās 63 autoru 83 gleznas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)