Banner 980x90

Rēzeknē izveidots skvērs un piemiņas zīme holokaustā cietušajai Kukļu dzimtai

Jelgava, 5.nov., LETA. Rēzeknē, iesaistoties dzimtas pārstāvjiem, atklāts skvērs un piemiņas zīme holokaustā cietušajai Kukļu dzimtai, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

2018.gada janvārī Rēzeknes dome noslēdza sadarbības līgumu ar Austrijas pilsoni Viktoru Brodu - Kukļu dzimtas pārstāvi, kura senči ir no Rēzeknes -, par piemiņas zīmes izveidošanu uz pašvaldībai piederošā zemesgabala daļas Krāslavas ielā 4a. Piemiņas zīme un viens no sienas gleznojumiem iepretim tai veltīts Kukļu dzimtai.

Piemiņas zīme ir akmens formā, uz kura granīta virsmas ir iegravēti deviņu Kukļu dzimtas priekšteču vārdi. Piemiņas zīmes galvenā ideja ir, lai uz zemes būtu vieta, kas vienotu pilnīgi visus ģimenes pārstāvjus, lai kur arī viņi dzīvotu un lai arī kuru pēc skaita ģimenes paaudzi pārstāvētu. Turklāt tas ir piemiņas veltījums Kukļu ģimenes locekļiem, kas kļuva par holokausta upuriem.

Savukārt oktobrī nacionālo kultūras vērtību saglabāšanai Rēzeknē un, lai iezīmētu jaunu tūrisma un kultūras objektu pilsētā, laukumam starp namiem Krāslavas ielā 4a, Latgales ielā 61 un Krāslavas ielā 4b dome lēma piešķirt nosaukumu "Kukļu dzimtas skvērs".

Ebreju Kukļu dzimtas pārstāvji Rēzeknē dzīvoja kopš 16.gadsimta. Otrā pasaules kara laikā vairāki no viņiem ir kļuvuši par holokausta upuriem, bet izdzīvojušie pameta valsti un pašlaik dzimtas pēcteči dzīvo dažādās pasaules valstīs.

Piemiņas vietas atklāšanās piedalījās vairāk nekā 50 Kukļu dzimtas pārstāvji no deviņām valstīm.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)