Banner 980x90

Rēzeknē notiks Sāpju Dievmātes baznīcas 80.gadskārtai veltīta Vēstures mirkļu pietura

Daugavpils, 12.dec., LETA. Šodien plkst.14 Rēzeknē, Latgales Kultūrvēstures muzejā notiks tradicionālā Vēstures mirkļu pietura, kura šoreiz būs veltīta Rēzeknes Sāpju Dievmātes baznīcas 80.gadskārtai, aģentūru LETA informēja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Pasākuma dalībniekiem kopā ar Rēzeknes Sāpju Dievmātes baznīcas priesteri Pāvelu Zeili un citiem mariāņu tēviem būs iespēja iepazīties ar dievnama un Latvijas Mariāņu kongregācijas vēsturi.

Katoļticībai Latgalē ir senas tradīcijas, kuras nostiprinājās pēc 1629.gada, kad reģions tika iekļauts Polijas-Lietuvas valsts sastāvā. Nozīmīgu lomu katoļticības attīstībā ieņēma arī Mariāņu kongregācija, kuru 1673.gadā dibināja svētais Staņislavs Papčinskis (1631–1701). Pakāpeniski attīstot savu darbību, 1924.gadā kongregācijas pārstāvji dibināja savu pārstāvniecību Latvijā. Visai drīz par vienu no kongregācijas garīgajiem centriem kļuva arī Rēzekne, kur 1932.gadā atvēra otro mariāņu klosteri Latvijas teritorijā, pirmais tika nodibināts 1924.gadā Viļānos.

Pieaugot draudzes locekļu skaitam, tika domāts arī par sava dievnama celtniecību. 1935.gadā pēc arhitekta Pavlova izstrādātā projekta aizsākās Rēzeknes Sāpju Dievmātes baznīcas celtniecības darbi, kurus uzraudzīja tēvs Juris Kārkle (1893–1972), bet 1937.gada 6.decembrī to iesvētīja Latvijas Mariāņu kongregācijas priors Benedikts Skrinda (1868–1947). Dievnams pārdzīvojis gan Otro pasaules karu, gan padomju okupācijas gadus un kļuvis par vienu no Rēzeknes centra nozīmīgākajiem vēsturiskajiem simboliem.

Piedalīties Rēzeknes Sāpju Dievmātes baznīcas 80.gadskārtai veltītajā Vēstures mirkļu pieturā aicināti visi interesenti, ieeja pasākumā - par brīvu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)