Banner 980x90

Rēzeknē režisors no ASV iestudēs Šekspīra lugu

Endrū Frīburgs/Publicitātes foto/ Foto: A.Kuzminas/Rezekne.lv
Endrū Frīburgs/Publicitātes foto/ Foto: A.Kuzminas/Rezekne.lv

Atzīmējot 400.gadadienu kopš Viljama Šekspīra nāves, svētdien, 27.martā un pirmdien, 28.martā plkst.17.00 teātrī-studijā "Joriks" notiks ievērojamā angļu dzejnieka un dramaturga lugas "Gals labs - viss labs" pirmizrāde, ko iestudē režisors Endrū Frīburgs no ASV, aģentūru LETA informēja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Izrāžu iestudēšana, piesaistot ārzemju režisorus, kuri ne tikai ieliek darbā savu harismu un mentālo kolorītu, bet arī dāsni dalās savā bagātīgajā pieredzē ar mūsu aktieriem, "Jorikā" izveidojusies par jauku tradīciju. Skatītājiem atmiņā palikuši gan Nikolaja Vepreva (Polija), Ionas Sapdaru (Rumānija) un Mihaila Miļķisa (Krievija) iestudējumi, gan arī rēzeknieša Iļjas Bočarņikova, kura radošā bagāža jau sen kļuvusi starptautiska, "Donskihots.lv".

Tieši, pateicoties Bočarņikovam, par Rēzekni un teātri "Joriks" uzzināja arī no Konektikutas štata nākošais mākslinieks, režisors, datorgrafikas un mediju mākslas pasniedzējs Frīburgs, kurš sniedza ievērojamu atbalstu janvārī pirmizrādi piedzīvojušā mūzikla "Zaļais sivēntiņš" scenogrāfiskajiem risinājumiem.

Frīburgs studējis Jēlas universitātē (ASV). Viņa pirmā iepazīšanās ar Krieviju notika, pateicoties A.Čehova Maskavas Akadēmiskā dailes teātra (MHAT) aktiermākslas programmai. Viņš apguva krievu valodu un, absolvējot universitāti, saņēma grantu studijām un atgriezās Maskavā. Tur viņš ne tikai stažējās Dmitrija Krimova Teātra laboratorijā, bet arī vadīja eksperimentālus aktiermākslas kursus Krievijas Teātra mākslas akadēmijā (GITIS).

Režisors saka, ka saikne ar Šekspīru viņam izveidojās vēl agrā bērnībā. Desmit gadu vecumā draugi iedrošināja viņu apmeklēt pedagogu un mācīties aktiermākslu, koncentrējoties uz dižā angļu dramaturga daiļradi. "Es izaugu Šekspīra daiļrades pavadīts, līdz ar to viņš man ir gandrīz kā ģimenes loceklis," atzīst Frīburgs teicamā krievu valodā.

"Gals labs - viss labs" ir mana pirmā pieredze izrādes iestudēšanā krievu valodā," stāsta Frīburgs, un režisoram imponē tas, ka viņš šo nozīmīgo soli sper "mazā, omulīgā pilsētā, nelielā teātrī ar ārkārtīgi labiem māksliniekiem". Rēzekne ir ļoti mierīga pilsēta, pie tā grūti pierast pēc rosības un spējā dzīves ritma, kas valda megapolēs, taču vietējā nesteidzība ir arī sava veida atpūta.

Frīburgs ir universāls režisors, jo pie izrādes scenogrāfijas arī strādājis. "Mani dēvē par režisoru-mākslinieku, jo sākotnēji interesē nevis katra atsevišķa tēla daiļums, bet gan skatuves noformējums, gaisotne un tās mijiedarbība ar aktieru darbu. Kā skatuves mākslinieks arī esmu režisors, bet darbojos ar dekorācijām, kuras dēvēju par "nedzīviem aktieriem"," stāsta Frīburgs.

"Lugas izvēle nav bijusi nejauša - man tuvs ir tās sižets un stāstījums, interesē viengabalainība un tas, kā atklājas galvenās varones tēls," norāda Frīburgs. Iestudējums, kura pirmizrāde notiks marta beigās, vienlaikus ir gan komisks, gan traģisks. Luga vēsta par stipras jaunas sievietes Helēnas mīlestību, kura, par spīti visiem sižeta pavērsieniem un sabiedrības hierarhijai, panāk sava izredzētā pretmīlestību.

"Dzīve bieži vien visai netaisnīgi lemj, kam liktenis sola būt dižciltīgam kungam, kam - zemākas kārtas pārstāvim, taču prāts un cēlsirdība visos laikos ir bijuši vērtīgāki par zeltu," rezumē Frīburgs. Grāfā iemīlējušos ārsta meitu Helēnu izrādē tēlos Kristīne Klimanova.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)