Banner 980x90

Rēzeknē veidos Latgales kongresa simtgadei veltītu piemiņas vietu

Publicitātes foto/ Foto: Rezekne.lv
Publicitātes foto/ Foto: Rezekne.lv
Noslēdzies biedrības "Latgalieši" ar Rēzeknes pilsētas domes atbalstu rīkotais metu konkurss piemiņas vietas izveidei par godu Pirmā Latgales latviešu kongresa (PLLK) simtgadei. Piemiņas vietu paredzēts izvietot Atbrīvošanas alejā 61. Konkursā piedalījās deviņi pretendenti, no kuriem kompetentā žūrija jau izvēlējusies uzvarētāju – SIA "VA riants5" un arhitektu birojs "AP".

Latgales kongress norisinājās Rēzeknē 1917.gada 26.un 27.aprīlī kinoteātra "Diāna" ēkā. Tā laikā lemts par to, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena nācija un ka Latgale jāpievieno pārējiem jaundibinātās Latvijas valsts reģioniem.

Veidojot piemiņas vietu, meta autori centās atspoguļot un vizuāli apzīmēt Latgales kongresa nozīmi Latvijas valsts izveidē vēsturiskā kontekstā. Pieminekļa granīta pamats atveidots riņķveida pakāpienu veidā, kas simboliski stāsta par laika un vēsturisko procesu pirms šī svarīgā notikuma.

Pieminekļa centrs konceptuāli raksturo PLLK būtiskākās idejas, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta un Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem vienā zemē. Centrālais cilindriskais apjoms veidojas no trīs tonalitātē un faktūrā dažādiem kaltiem laukakmeņiem, kurus kopā satur tautiskā josta kā mūsu kopīgās identitātes simbols. Latvijas silueta telpiskais apjoms centrā simbolizē, ka tikai kopā šīs trīs vienības veido mūsu valsti.

Pieguļošo teritoriju funkcionāli sadala zaļā zona. Pieiet un apskatīt piemiņas vietu varēs no visām pusēm. Teritorijas apzaļumošanai plānots izmantot viegli kopjamus vairāku veidu augus, kas nodrošinās krāsu un faktūru dažādību gadalaikos. Zaļo zonu papildinās puķu dobes. Lai izceltu un akcentētu zaļos stādījumus, tiks pielietoti atbilstoši LED gaismekļi.

Pašlaik ar meta autoriem plānots noslēgt līgumu par tehnisko projektēšanu un autoruzraudzību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)