Banner 980x90

Rēzeknes 2017.gada budžeta izdevumi par 3,3 miljoniem eiro lielāki nekā pērn

Daugavpils, 20.janv., LETA. Rēzeknes pilsētas pašvaldības 2017.gada budžeta izdevumi plānoti 34,64 miljonu eiro, kas ir par 3,3 miljoniem eiro nekā pērn, bet ieņēmumi - 30,53 miljoni eiro, kas ir par 3,4 miljoniem eiro mazāk nekā gadu iepriekš.

Ja pērn plānotie ieņēmumi bija par 2,58 miljoniem eiro lielāki nekā izdevumi, tad šogad situācija ir mainījusies un plānotie izdevumi par 4,12 miljoniem eiro pārsniedz plānotos ieņēmumus.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC), atšķirības skaitļos pamatā ir saistītas ar dažādu projektu īstenošanu un aizņēmumu ņemšanu to īstenošanai. Jebkurā gadījumā visas šīs darbības ir saskaņotas ar uzraugošajām institūcijām, un gala rezultātā pašvaldības budžets ir sabalansēts, viņš skaidroja.

Rēzeknes pilsētas 2017.gada budžeta prioritātes, līdzīgi kā iepriekšējos gadus, ir saglabāt un attīstīt izglītības, kultūras un sporta iestāžu tīklu un to sniegtos pakalpojumus, saglabāt sociālos pabalstus maznodrošinātajai sabiedrības daļai, kā arī sagatavot tehnisko dokumentāciju jauniem Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansētiem projektiem un uzsākt to īstenošanu.

Būtiskākais pašvaldības budžeta ieņēmumu avots ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Šogad tas tiek prognozēts 14,5 miljonu eiro apmērā, kas ir par 872 300 eiro vairāk nekā 2016.gada faktiskie ieņēmumi. Ieņēmumi no IIN pašvaldības budžetā veido 49% no pamatbudžeta kopējiem ieņēmumiem. Pamatbudžeta ieņēmumos valsts budžeta transferti plānoti 6,7 miljonu eiro apmērā, kas ir 23% no kopējiem ieņēmumiem.

Savukārt Rēzeknei šogad noteiktā dotācija no Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ir 4 147 418 eiro. Nodokļu ieņēmumi no nekustamā īpašuma 2017.gadā prognozēti 830 300 eiro apmērā jeb 2,8% no kopējiem pamatbudžeta ieņēmumiem. Pārējie pašu ieņēmumi un ieņēmumi no maksas pakalpojumiem, kuru īpatsvars ir 11% no kopējā ieņēmumu apjoma, plānoti 3,3 miljoni eiro.

Izglītībai Rēzeknes pilsētas pašvaldības budžetā šogad plānots 13,1 miljons eiro, kas ir 39,5% no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kultūrai, atpūtai un sportam - 7,4 miljoni eiro (22,4%), ekonomiskajai darbībai - 2,4 miljoni eiro (7,4%), pašvaldības infrastruktūras uzturēšanai - 2,5 miljoni eiro (7,7%), bet sociālajai aizsardzībai - pieci miljoni eiro (15,1%).

Izvērtējot Rēzeknes pilsētas pašvaldības budžeta finansiālās iespējas un projektu realizācijas termiņus, pamatbudžeta kapitālinvestīciju programmā 2017.gadam iekļauti projekti par kopējo summu 21,2 miljoni eiro, no tiem pašvaldības finansējums - 7,7 miljoni eiro.

Lielākie Rēzeknes pilsētas pašvaldības finansētie projekti 2017.gadā būs Olimpiskā centra Rēzekne būvniecība - 3,6 miljoni eiro, nakts patversmes-atskurbtuves izveide, rekonstruējot ēku Bukmuižas ielā 3 - 429 000 eiro, Bukmuižas ielas posma no Latgales ielas līdz Varslavāna ielai remontdarbi - 701 000 eiro, piemiņas vietas izveide Latgales kongresa simtgadei Atbrīvošanas alejā 61 - 554 900 eiro un tehniskās dokumentācijas sagatavošana plānojamiem projektiem - 499 300 eiro.

Savukārt lielākie ES līdzfinansētie projekti būs bijušās katlu mājas Atbrīvošanas alejā 155A atjaunošana un pārbūve, izveidojot biznesa centru un ražošanai paredzēto publisko infrastruktūru - 1,1 miljons eiro, industriālo teritoriju tīklojuma izveide uzņēmējdarbības veicināšanai Rēzeknē un Rēzeknes un Viļānu novados - 2,5 miljoni eiro, projekts "Atbalsts komercdarbības attīstībai, izveidojot Kovšu ezera parka darbībai nepieciešamo publisko infrastruktūru" - 1,3 miljoni eiro. Tāpat arī uzņēmējdarbības veicinošās infrastruktūras izveide rūpniecisko teritoriju atjaunošanai Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas teritorijā Ziemeļu rajonā - 3,3 miljoni eiro, Latgales ielas pārbūve posmā no Daugavpils līdz Ludzas ielai - divi miljoni eiro un Rēzeknes Sporta pārvaldes ēkas energoefektivitātes uzlabošana - 900 000 eiro.

Rēzeknes domes kopējais saistību apmērs 2017.gadā tiek prognozēts 9,5% no pamatbudžeta ieņēmumiem. Kā norāda pašvaldībā, kopumā pilsētas pašvaldības 2017.gada budžets ir vērsts uz to, lai nodrošinātu esošajā līmenī izglītības iestāžu un sociālā dienesta iestāžu pakalpojumus, padarītu pieejamus augsta līmeņa kultūras un sporta pasākumus Rēzeknes pilsētas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem, veicinātu veselīgu dzīvesveidu, atjaunotu pašvaldības ielu, ceļu un gājēju ietvju infrastruktūru un īstenotu Eiropas Savienības fondu līdzfinansētos projektus 2014.-2020.gada plānošanas periodā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)