Banner 980x90

Rēzeknes Centrālā bibliotēka aicina balsot par Gada monētu un piedalīties erudīcijas spēlē

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv

Otrdien, 1.martā Latvijas bibliotēkās dots starts erudīcijas spēlei "Izzini Latvijas monētās iekaltās kultūrzīmes", kas norisināsies līdz 22.martam līdztekus balsojumam par Gada monētu 2015, pilsētas informācijas portālu Rezekne24.lv informēja Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB) Informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītāja - galvenā bibliotekāre Anna Romanovska.

Latvija var lepoties ar naudas mākslu, ar sasniegto šajā jomā 20 gadu laikā. Vairāk nekā 40 izcilākie Latvijas mākslinieki ir darinājuši Latvijas naudas zīmes – monētas un banknotes. Latvijas nauda ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Tās dizains ir augstu novērtēts visā pasaulē, ir saņemtas vairākas starptautiskas godalgas. 

Nesen saņemta vēl viena nozīmīga atzinība – 2014.gadā izlaistā Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai veltītā kolekcijas monēta atzīta par labāko pasaulē nominācijā "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums". Arī pēc eiro ieviešanas Latvijas Banka turpina kolekcijas un piemiņas monētu izlaišanu ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu.

Bibliotēku lasītāji aicināti balsot par sev tīkamāko 2015.gadā izlaisto kolekcijas monētu Latvijas bankas interneta vietnē un Draugiem.lv lapā. Balsojumu ērti var veikt arī RCB un tās filiālēs. RCB un citās reģionu galvenajās bibliotēkās līdz 22.martam būs pieejamas arīdzan balsošanas anketas papīra formātā.

2015. gadā Latvijas Banka laidusi klajā sešas kolekcijas monētas – "Vērdiņam 500", "Pasaku monēta I. Pieci kaķi", "Melanholiskais valsis", "Rainis un Aspazija", "Rīgas pilij 500", "Ugunsdzēsībai Latvijā 150".

Izzināt Latvijas monētas aizraujošā erudīcijas spēlē zinību resursā Letonika.lv (resurss ir abonēts RCB un tās filiālēs) un iegūt vērtīgas un skaistas balvas bibliotēku apmeklētājiem sadarbībā ar Latvijas Banku piedāvā sabiedrība Tilde un Kultūras informācijas sistēmu centrs.

Erudīcijas spēlē piedāvāti izglītojoši jautājumi, kas rosinās dalībniekus iegūt jaunas zināšanas gan par 2015.gada kolekcijas monētu tapšanu un to māksliniekiem, gan par tajās atspoguļotajām kultūrvēsturiskajām vērtībām, gan par Latvijas Bankas principiem un pieredzi, izlaižot sudrabā kaltās kolekcijas monētas. Atbildes ir meklējamas latvisko zinību krātuves Letonika.lv resursos un Latvijas Bankas interneta vietnē. Sīkāka informācija par spēles noteikumiem iegūstama spēles nolikumā, to var jautāt arī bibliotekārēm.

Kā jau ierasts, spēlē "Izzini Latvijas monētās iekaltās kultūrzīmes" sacensība norisinās gan individuālajā (bibliotēku lietotāju starpā), gan bibliotēku līmenī. Bibliotēku reģistrētie lietotāji var cīnīties par vērtīgām balvām, taču spēlē piedalīties aicināts ikviens interesents, pārbaudot savas zināšanas un meklējot pareizās atbildes uz spēles jautājumiem. 

Pašas bibliotēkas savstarpēji sacenšas trijās kategorijās – pagastu bibliotēkas, mazpilsētu bibliotēkas un reģionu galvenās bibliotēkas. Veiksmīgākie spēles dalībnieki balvās saņems Latvijas bankas 2015.gadā izlaistās kolekcijas monētas, savukārt aktīvāko bibliotēku pārstāvji tiks aicināti uz Gada monētas 2015 noslēguma pasākumu 28.aprīlī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, kā arī saņems Latvijas Bankas, Kultūras informācijas sistēmu centra un sabiedrības Tilde sarūpētās balvas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)