Banner 980x90

Rēzeknes jaunieši piedalījās nakts orientēšanās spēlē

Rēzeknes pilsētas centrālajā bibliotēkā 25 aktīvi jaunieši izspēlēja Nakts orientēšanās spēli "Atrodi bibliotēkā", pilsētas informācijas portālam Rezekne24.lv ziņoja Rēzeknes Centrālās bibliotēkas vecākā bibliogrāfe Ruta Suseja.

Rēzeknes pilsētas centrālā bibliotēka un Rēzeknes atvērtais jauniešu centrs "JACisS" organizēja izzinošu un radošu spēli, kuras mērķis veidot izpratni par bibliotēkas lomu sabiedrībā, iepazīties ar bibliotēkas piedāvāto pakalpojumu daudzveidību, apgūt praktiskas iemaņas informācijas meklēšanā, attīstīt orientēšanās prasmes daudzveidīgajos bibliotēkas informācijas avotos, kā arī attīstīt radošās spējas.

Šo spēli izspēlēt pieteicās piecas jauniešu komandas vecumā no 16-25 gadiem. Komandu nosaukumi - "London", "LSK", "Nezinīša piedzīvojumi bibliotēkā", "LSKJ sarkanās rozītes" un "Grāmatu tārpi".

Kā Rezekne24.lv norādīja R.Suseja, bibliotēkā bija trīs orientēšanās punkti, kurus vajadzēja atrast, izmantojot bibliotēkas plānu. Katrai komandai tumsā vajadzēja rast atbildes uz 22 jautājumiem.

Abonementa grāmatu plauktos tika meklētas grāmatas pēc dažādiem kritērijiem (autors, nosaukums, utt.). Piemēram, atrast grāmatu, kurā ir informācija par Džastinu Timberleiku.

Lasītavā tika meklēti vismaz četri modes žurnāli un visvecākā enciklopēdija. Novadpētniecības mapēs tika meklēti raksti par Rēzeknes pieminekļiem, ievērojamiem cilvēkiem. Piemēram, novadpētniecības mapē atrast informāciju: "Kam veltīts piemineklis "Klusā koklē" Rēzeknē?" Vai arī "kas bija Gada sieviete Rēzeknē 2009.gadā?"

Ne mazāk svarīgi bija uzdevumi, kas saistīti ar meklēšanu bibliotēkas Elektroniskajā katalogā, datu bāzē "Novadpētniecība" bibliotēkas interneta vietnē "Rezeknesbiblioteka.lv". Piemēram, atrast ierakstus datu bāzē "Novadpētniecība" par Rēzeknes Goda pilsoni un Saeimas deputātu V.Nikonovu. Bibliotēkas interneta vietnē bija jāsameklē, kas ir depozitārijs, Rezekne24.lv atklāja R.Suseja. 

Neizpalika arī radošie jautājumi, kurus bija sagatavojušas Rēzeknes atvērtā jauniešu centra "JACis" speciālistes. Daži no tiem: ir nostāsts, ka bibliotēkas grāmatu plauktos dzīvo jautrs spoks. Uzdevums - notēlot šo spoku! Vajadzēja sacerēt dzejoļus, kur būtu vārdi: bibliotēka, grāmatas, plaukti. Šajā vakarā daudzus komplimentus no aktīvajiem jauniešiem saņēma bibliotekāres, jo vienā no uzdevumiem vajadzēja izteikt komplimentu bibliotekārei. Vissarežģītākais bija jautājums par bookcrossing, kurā bija paredzēts izspēlēt situāciju. Populārā interneta vietne "Google.lv" nepalīdzēja.

Šajā spēle uzvarēja komanda "LSKJ sarkanās rozītes" (Ilze Rivča, Sandra Švarce, Dzintra Tihomirova, Sandra Kotova, Kristīne Rivča). Tomēr ieguvēji šajā vakarā bija visi jaunieši, kas piedalījās spēlē. Pēc spēles tika dotas anketas, kurās jaunieši izvērtēja pasākumu. Anketu rezultāti parādīja, spēle esot palīdzējusi labāk iepazīt bibliotēku, apgūt praktiskas iemaņas informācijas meklēšanā gan grāmatu plauktos, gan elektroniskajā katalogā. Spēle arī palīdzējusi apzināties, cik daudzveidīgi materiāli atrodas pilsētas bibliotēkā. Jaunieši ieteica šo spēli arī saviem vienaudžiem, jo tajā esot apvienotas patīkamās laika pavadīšanas iespējas ar lietderīgajām. Mazliet provokatīvais jautājums - vai tu gribētu būt bibliotekārs?, izraisīja dažādus viedokļus. Dažas atbildes: jā, iespējams, es par to padomāšu; nē, jo tas ir grūts, vienveidīgs, nogarinošs darbs, vai arī - man jau ir cits darbs. Bija arī atbildes: nē, negribētu būt bibliotekārs/e, jo neesmu tik gudrs/a; nē, jo tas ir atbildīgs darbs un man nebūs pa spēkam.

Šī spēle apliecināja to, ka jauniešiem bibliotēkā var būt interesanti un saistoši, šī bija iespēja atraktīvā veidā orientēties informācijas meklēšanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)