Banner 980x90

Rēzeknes mērs: Pārņemot pašvaldību dibinātās valsts ģimnāzijas, valsts grib piekrāpt pašvaldības

Aleksandrs Bartaševičs/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Aleksandrs Bartaševičs/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Rodas nojauta, ka, pārņemot pašvaldību dibinātās valsts ģimnāzijas, valsts kārtējo reizi vēlas piekrāpt pašvaldības, aģentūrai LETA sacīja Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC).

"Pašvaldības valsts ģimnāzijas ir īpaši attīstījušas, ieguldot tajās daudz līdzekļu. Ja valsts tā vēlas, tad lai pārņem no pašvaldībām visas vidējās [izglītības] mācību iestādes, nav problēmu. (..) Godīgi sakot, izskatās nesmuki. Tad jau sanāk tā, ka valsts tagad paņems no pašvaldībām to labāko un atstās sliktāko," teica Bartaševičs.

Pēc Rēzeknes mēra domām, šāda veida reforma ir absolūti nevietā, jo gan ģimnāzijas, gan vidusskolas patlaban ļoti labi darbojas pašvaldību pārziņā, un viņš neredz iemeslu šādai pārdalei, pēc būtības samazinot finansējumu pašvaldībām un nemainot finansējumu izglītībai.

Kā otru iemeslu, kāpēc šāda pārdale nebūtu vēlama, domes priekšsēdētājs minēja struktūrfondu projektus, kuru realizācijā ir iesaistījušās valsts ģimnāzijas. "Mēs ar ģimnāziju plānojam apgūt struktūrfondus. Ko lai mēs tagad darām, vai lai atceļam visus tehniskos projektus, izmetam ieguldīto naudu un neveicam ieplānoto rekonstrukciju?" neizpratnē ir Bartaševičs.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosina valsts īpašumā pārņemt pašvaldību dibinātās ģimnāzijas, liecina IZM sagatavotie grozījumi Vispārējās izglītība likumā. Likumprojekts paredz 27 pašvaldību dibināto valsts ģimnāziju pārņemšanu valsts īpašumā un padotībā, mainot to dibinātāju statusu no pašvaldības uz valsti.

Jautājums par nepieciešamā finansējuma nodrošināšanu ģimnāziju pārņemšanai izskatāms pēc attiecīgu Ministru kabineta noteikumu izstrādes un apstiprināšanas 2019.gada budžeta sagatavošanas procesā. Šajā procesā tiktu tostarp paredzēts veikt attiecīgā finansējuma (pedagogu darba samaksai) pārdali no mērķdotācijas pašvaldībām uz IZM budžeta programmu "Vispārējā izglītība", izveidojot jaunu apakšprogrammu valsts ģimnāziju darbības nodrošināšanai.

Tāpat jāpieņem lēmums par pārējo ģimnāziju uzturēšanas izdevumu un pārņemto iestāžu administrēšanas izmaksu nodrošināšanas iespējām, piemēram, pārskatot nodokļu ieņēmumu sadali starp valsts un pašvaldību budžetu vai piešķirot ministrijai papildu finansējumu jauno politikas iniciatīvu ietvaros.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)