Banner 980x90

Rēzeknes slimnīcā veic ORL operācijas

Ilustratīvs foto/ Foto: Rezekne24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Rezekne24.lv
 Par spīti nebūt ne vieglajai situācijai veselības nozarē, Rēzeknes slimnīca mērķtiecīgi turpina paaugstināt veselības aprūpes pieejamību reģionā un attīstīt sniegto pakalpojumu daudzveidību, jo sevišķi ķirurģisko manipulāciju spektru. Operējoša otorinolaringoloģe (ORL) sertificēta ārste Inese Driķe Rēzeknes slimnīcā ir uzsākusi veikt ORL operācijas. Līdz ar to tagad arī Rēzeknes slimnīcā ir iespējams veikt operācijas ausu, kakla un deguna slimībās gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Kā pilsētas informācijas portālu Rezekne24.lv informē SIA "Rēzeknes slimnīcas" Sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Sondore-Strode, līdz šim Latvijas dienvidaustrumu reģionā ORL operācijas veiktas tikai Jēkabpilī un atsevišķas Ludzā, un tagad arī Rēzeknes slimnīcā ir iespējams veikt visas standarta ORL operācijas, visbiežāk –, adenoīdu, deguna starpsienas un deguna blakusdobuma operācijas.

Daktere Driķe studējusi Rīgas Stradiņa universitātē un rezidentūru Latvijas Universitātē, kur lielu pieredzi apguvusi Paula Sradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā, Latvijas Onkoloģijas centrā, RSU Stomatoloģijas institūtā un citur. Apguvusi jaunākās operēšanas metodes un tehniku, papildus izglītojoties dažādos ārzemju kursos un stažējoties klīnikās. Rēzeknes veselības aprūpes centrā dr. I.Driķe praktizēt sāka jau rezidentūras laikā - 2014.gada nogalē, konsultējot vairākas reizes mēnesī. Savukārt Rēzeknes slimnīcas Uzņemšanas nodaļā Driķe darbu uzsāka pērn novembrī: "Tagad jau gadu strādāju katru dienu, un tā kā Rēzeknē jau labu laiku nav operējošā ORL un ķirurģija man ir tuva, sadarbojoties ar slimnīcas vadību, nolēmām paplašināt slimnīcā sniegto pakalpojumu klāstu un atjaunot ORL dienesta ķirurģisko daļu," stāsta Driķe, norādot, ka pagaidām Rēzeknes slimnīcā tiks veiktas ORL operācijas, izmantojot esošo aprīkojumu. Bet līdz ar jaunākā aprīkojuma iegādi, slimnīcā tiks veiktas endoskopiskās operācijas un, izmantojot lāzera iekārtu, Rēzeknes slimnīcā pavērsies jaunas iespējas ausu-kakla-deguna ķirurģijā.

Pirms ārstēšanas, ORL veic rūpīgu izmeklēšanu - vispusīgu apskati, laboratorisku diagnostiku, datortomogrāfiju, kodolmagnētisku rezonansi un citas izmeklēšanas metodes, atkarībā no nepieciešamības. Ambulatorā un stacionārā ārstēšanās laikā pacientu uzrauga ārste, turklāt pēc operācijas atrašanās laiks slimnīcā ir minimāls – 1-2 dienas, bet, ja pacients jūtas labi, mājās varēs doties tajā pat dienā. Arī pēcoperācijas periods, pateicoties saudzējošu metožu un mūsdienīgu materiālu pielietošanai, ir daudz īsāks kā tas bija agrāk.

Otorinolaringoloģe veic pilnu ausu, kakla un deguna slimību diagnostiku ārstēšanu, izmantojot dažādas metodes – gan medikamentozas, gan ķirurģiskas. Katrs pacients tiek vispusīgi izmeklēts un saņem efektīvāko individuāli piemeklētu ārstēšanu. Mūsdienīgas tehnoloģijas, materiāli un metodes samazina izmeklēšanas  un ārstēšanas laiku, kā arī saīsina pēcoperācijas periodu. Mūsdienu pieeja pacientam ir veikt manipulācijas mērķtiecīgi un pēc iespējas saudzīgāk. "Attīstoties tehnoloģijām un operāciju materiāliem, pacientiem nepatīkamos marles tamponus vairs nelietojam, bet gan, piemēram, silikona plāksnītes, kas ļauj pacientam elpot uzreiz pēc operācijas. Lai gan jāatceras, ka uzreiz nekas nenotiek – pēcoperācijas seko arī izveseļošanās un sadzīšanas posms, kura laikā ir ikdienas režīma ierobežojumi," norāda jaunā daktere.

Rēzeknes slimnīcā tiks veiktas gan valsts apmaksātas plānveida operācijas, gan maksas operācijas. Daktere Inese Driķe slimnīcā gadā plāno veikt aptuveni 300 otorinolaringoloģisku operāciju, jo darba lauks esot plašs: "Veikto operāciju apjoms, protams, ir atkarīgs no pieprasījuma un spējas to izpildīt. Šobrīd  svarīgi ir ķirurģiski palīdzēt gan bērniem, gan pieaugušajiem, jo Rēzeknē un apkārtnē ilgu laiku nav bijis operējošs ORL speciālists," un, kā norāda dr. I.Driķe, vissvarīgākais ir, ka pacientiem, lai veiktu nepieciešamās ķirurģiskas manipulācijas, vairs nebūs jādodas uz Rīgu vai kādu citu pilsētu un vairākus mēnešus jāgaida garā rindā, lai veiktu tik ļoti nepieciešamo ORL operāciju, bet izvēles iespējas vienmēr paliek paša pacienta ziņā.

Otorinolaringoloģe atgādina, ka sāpju vai diskomforta gadījumā pirmkārt ir jādodas pie sava ģimenes ārsta, kurš uzsāk ārstēšanu un nosūta pie konkrēta speciālista. Pierakstīties uz konsultāciju pie ORL speciālistes var pa tālruni 68805050 vai rakstot e-pastu: slimnica@rezekne.lv

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)