Banner 980x90

Svinēs Latgales atbrīvošanas pieminekļa "Vienoti Latvijai" 80.gadadienu

Rīga, 3.sept., LETA. 8.septembrī un 9.septembrī Rēzeknē tiks svinēta Latgales atbrīvošanas pieminekļa "Vienoti Latvijai" 80.gadadiena, aģentūru LETA informēja Rēzeknes kultūras un tūrisma centra reklāmas speciāliste Maija Upeniece.

Pēc Leona Tomašicka meta parauga veidotais tēlnieka Kārļa Jansona Latgales atbrīvošanas piemineklis "Vienoti Latvijai", kuru dēvē par Latgales Māru, Rēzeknē atklāts 1939.gada 8.septembrī. Okupācijas vara pieminekli divreiz nogāza. Pirmo reizi tas notika 1940.gada novembrī, bet piemineklis atjaunots 1943.gada 22.augustā. Otro reizi piemineklis gāzts 1950.gadā, trešo reizi to atjaunoja 1992.gada 13.augustā. Pēdējo pieminekļa variantu veidoja tēlnieka Kārļa Jansona dēls Andrejs Jansons un tēlnieks Indulis Folkmanis.

8.septembrī no plkst.9 iedzīvotāji aicināti veidot ziedu paklāju pieminekļa "Vienoti Latvijai" pakājē, dāvājot Latgales Mārai pļavā plūktus vai dārzā audzētus ziedus, lai kopīgi veidotu dzīvo ziedu rakstus. Savukārt plkst.12 varēs vienoties lūgšanās Svētajā misē Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē.

Savukārt 9.septembrī plkst.12 pie pieminekļa notiks svinīgs brīdis. Pasākumā paredzētas uzrunas un apsveikumi, muzicēs gan pūšamo instrumentu orķestris "Rēzekne", gan grupa "Baritoni". Pēc tam, plkst.13, Latgales Kultūrvēstures muzejā varēs noskatīsimies dokumentālo filmu "Latgales Māras ceļš 1939-1992", iepazīties ar papildināto un pārizdoto grāmatu "Piemineklis un laiks", kā arī klausīties to cilvēku atmiņu stāstījumos, kuri darbojās pieminekļa atjaunošanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)