Banner 980x90

Valdība atbalsta iespēju NATO spēkiem krīzes situācijās Latvijā ierasties ārpus robežšķērsošanas vietām

Rīga, 16.jūl., LETA. Valdība šodien atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz, ka NATO spēki krīzes situācijās Latvijā varēs ierasties ārpus robežšķērsošanas vietām.

Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotie grozījumi Latvijas valsts robežas likumā paredz, ka NATO dalībvalstu spēkos ietilpstošās personas, kas ierodas Latvijā, lai sniegtu atbalstu ārkārtējās situācijās vai izņēmuma stāvokļa laikā, kā arī piedalīties mācībās, atsevišķos gadījumos pēc Valsts robežsardzes atļaujas saņemšanas var šķērsot ārējo robežu ārpus robežšķērsošanas vietas.

Grozījumi paredz, ka par nepieciešamību šķērsot ārējo robežu ārpus robežšķērsošanas vietas Nacionālie bruņotie spēki informē Valsts robežsardzi, saskaņojot robežas šķērsošanas vietu un laiku, kā arī robežpārbaudes veikšanas vietu un laiku.

AM skaidro, ka patlaban saskaņā ar likumu robežšķērsošanas vietās personas, tajā skaitā militārpersonas, tiek pakļautas robežpārbaudēm. Savukārt robežšķērsošanas vietās, kurās pastāvīgi nav izvietotas kompetentās iestādes, tostarp Lielvārdes gaisa spēku bāzē, robežpārbaudes tiek veiktas pēc informācijas saņemšanas par ārējās robežas šķērsošanu un robežpārbaudes laika saskaņošanas.

Tāpat militārpersonas Latvijā ieceļo robežšķērsošanas vietās, piemēram, caur starptautisko lidostu "Rīga", kur minētajām personām tiek veikta robežpārbaude. Taču citos gadījumos, kad ierašanās valstī notiek, izmantojot citu metodi, piemēram, desantēšanos vai nepieciešamības gadījumā to darot vēl citā vietā, normatīvajos aktos nav noteikti izņēmumi.

Grozījumi nodrošinās, ka situācijās, kad Latvijā ierodas NATO dalībvalstu bruņotie spēki no valstīm, kas nav Šengenas zonas valstis, un tiem jādodas uz savu galamērķi nekavējoties īstenot kaujas vai mācību uzdevumus, robežpārbaudi robežsardze veiks vietā un laikā, par kuru armija vienosies ar robežsardzi.

Grozījumi vēl būs jāpieņem Saeimai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)