Banner 980x90

Cik veselīgi uzturā lietot olīveļļu, linsēklu eļļu un citas?

Mūsu sabiedrībā arvien svarīgāki kļūst veselīgas ēšanas paradumi. Cilvēki savā uzturā izvēlas produktus, kas satur daudz vitamīnu, minerālvielu, vērtīgo aminoskābju un nav bagāti ar kalorijām, taukiem un konservantiem. Liela nozīme ir sastāvdaļām, ko pievieno ēdiena gatavošanas procesā un tā garšas uzlabošanai. Viens no galvenajiem produktiem, bez kura grūti iedomāties mūsu virtuvi, ir dažādas augu eļļas.

Uzturā “labās” un “sliktās” augu eļļas

Visas augu eļļas ir nosacīti līdzīgas, taču tās iedala atkarībā no piesātināto un nepiesātināto taukskābju daudzuma. Piesātinātās taukskābes tiek uzskatītas par nevēlamām veselībai, jo tās veicina holesterīna paaugstināšanos, lieko svaru, savukārt nepiesātinātās taukskābes, zināmas ar nosaukumiem omega-3 un omega-6, ir veselīgas un pazemina holesterīna daudzumu, veicina sirds–asinsvadu veselību. Piesātinātās taukskābes ir palmu un arī kokosriekstu eļļu sastāvā. Par negatīvām blaknēm veselībai tiek runāts saistībā ar palmu eļļu. Palmu eļļu, kas ir lēts produkts, pārtikas ražošanā izmanto margarīna, krējuma aizvietotāju, augu un piena tauku maisījumu, cepumu un čipšu ražošanai, ievērojami pagarinot šo produktu derīguma termiņu un uzlabojot garšu (radot pat atkarību!) un krāsu. Produktu patēriņu, kuru sastāvā ir palmu eļļa, vajadzētu vismaz ierobežot, ja ne pilnībā izslēgt no savas ēdienkartes. Uzturam vissabalansētākā ir kukurūzas eļļa un olīveļļa.

Kukurūzas eļļa

Eļļa ir veselīga, ar izcilu garšu. Kukurūzas eļļa viegli pārstrādājas, tā cilvēka organismu apgādā ar E vitamīnu un daudzām svarīgākajām taukskābēm.

Izmantojums: eļļas viegli saldenā garša ir kā radīta majonēžu, visdažādāko konditorejas izstrādājumu, piemēram, cepumu, kūku un biskvītu, pagatavošanai.

Olīveļļa

Olīveļļa ir neticami vērtīgs produkts cilvēka veselībai. Uzturā ieteicams lietot nerafinētu, auksti spiestu olīveļļu, jo tajā ir augstāks vērtīgo vielu saturs.

Izmantojums: pievienojot olīveļļu dažādiem salātiem, tā piedod ēdienam patīkami maigu garšu. Tāpat eļļa ir piemērota cepšanai, jo augstā temperatūrā no tās izdalās vismazāk kancerogēno vielu.

Saulespuķu eļļa

Saulespuķu eļļai raksturīga maiga garša un gaiša nokrāsa, tās sastāvā ir vairāk E vitamīna nekā jebkurā citā augu izcelsmes eļļā. 

Izmantojums: lieliskas cepšanas īpašības.

Rapšu eļļa

Salīdzinot ar citām pazīstamākām augu eļļām, rapšu eļļā ir vismazāk piesātināto un visvairāk nepiesātināto taukskābju, turklāt vienlaikus tā ir arī izcilākais omega-3 taukskābju avots.

Izmantojums: tā ir universāla eļļa ar neitrālu garšu, kas piemērota salātu pagatavošanai vai arī cepšanai – uz plīts, cepeškrāsnī vai fritēšanai.

Kokosriekstu eļļa

Tropu zonas valstīs tieši kokosriekstu eļļa ir vietējo iedzīvotāju uztura pamatā. Kokosriekstu eļļa lielākoties sastāv no piesātinātajām taukskābēm, kuru daudzums pārsniedz 80%, bet šīm taukskābēm ir dziednieciskas īpašības, un tāpēc šo eļļu tik plaši izmanto arī kosmetoloģijā. Kokosriekstu eļļa satur B, C un E vitamīnus.

Izmantojums: svaigēdāju gatavošanas kultūra šodien nav iedomājama bez šīs eļļas, jo tā tiek izmantota kā saistviela daudzos ēdienos. Eļļu lieto, cepot konditorejas izstrādājumus, kā arī gatavojot ēdienus vokpannā, karija ēdienu receptēs, pievieno smūtijiem, kas dod garšu un tekstūru. Tajā apcep vistas vai liellopu gaļu, pievieno rīsiem gan vārīšanas laikā, gan pasniedzot. 

Linsēklu eļļa

Eļļa ir gaišbrūna ar dzeltenu nokrāsu, raksturīgu smaržu un garšu. Linsēklu eļļa satur taukskābes, ko cilvēka organisms pats nespēj sintezēt: linolskābi un linolēnskābi jeb omegas 3 un omegas 6 taukskābes. Tādējādi ķīmiskā sastāva ziņā šī eļļa pilnībā atšķiras no citiem augu taukiem, jo parasti augu izcelsmes produktos ir tikai viena no šīm taukskābēm – visbiežāk omega 6. Linu eļļa ir vienīgā no augu eļļām, kas ir arī medicīniska. Ārsti iesaka lietot 1–3 ēdamkarotes linu eļļas dienā.

Izmantojums: linsēklu eļļu ļoti ieteicams pievienot salātiem, kas pagatavoti no veikalā pirktiem dārzeņiem, jo tā spēj neitralizēt nitrātus. Savukārt cepšanai linsēklu eļļu izmantot nav ieteicams.

Kulinārijā izmantojamo eļļu daudzveidība ir pārsteidzoša. Izmēģiniet dažādu eļļu garšas īpašības, cepot un fritējot, vai pievienojiet tās salātiem uzkodām, sieriem, smūtijiem, konditorejas izstrādājumiem. Daudzveidīgs augu eļļu piedāvājums tagad 220.lv.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu