Banner 980x90

Kā sadalīt ienākumus, lai pietiktu gan rēķiniem un pārtikai, gan iekrājumiem?

Lai arī par naudas pelnīšanu un tērēšanu tiek runāts daudz, tomēr vēl arvien daudziem samērot ienākumus un izdevumus šķiet sarežģīti. Ja par mājokli jāmaksā ievērojama naudas summa, kā var segt vēl arī citus aktuālos izdevumus un izveidot iekrājumus? Atbilde ir budžeta plāns. Lūk, kā to izveidot!   

5 soļi budžeta plāna izveidē
Lai izveidotu efektīvu budžeta plānu, jāveic pieci vienkārši soļi:
♦ jāuzskaita visi ienākumi. Ja ienākumi ik mēnesi ir vienādi, tad tas ir viegls uzdevums. Ja ienākumi mēdz atšķirties, jāpaskatās, kādi tie bija iepriekšējos mēnešos un par pamatu jāņem vidējā summa;
♦ jāizveido budžeta plāns. Veidi, kā to darīt, ir dažādi, taču efektīvs budžeta plāns ietver visus obligātos maksājumus un vajadzības, dažas vēlmes, kā arī ietaupījumus neplānotām situācijām vai lielāku ieceru īstenošanai;
♦ jāseko savam progresam. Uzskaiti savus izdevumus un seko līdzi budžeta plāna izpildei. Tam var noderēt gan papīrs un rakstāmais, gan excel tabula, gan arī kāda no šim nolūkam paredzētām mobilajām aplikācijām;
♦ jāpieslēdz automātiskie maksājumi. Ņemot vērā iekrājumu nozīmi, ir gudri maksāt sev pirmajam – šim nolūkam paredzēto naudas summu uzreiz algas dienā novirzīt uzkrājuma kontā. Te noderīgi ir automātiskie maksājumi, kurus var pieslēgt internetbankā;
♦ pārskatīt budžetu pēc vajadzības. Ienākumi, izdevumi un vajadzības laika gaitā var mainīties, tādēļ svarīgi laiku pa laikam pārskatīti savu budžeta plānu un veikt nepieciešamās korekcijas. 

Budžeta plānam jāietver katrs eiro, kas ir tavā rīcībā. Tas nav nekas maģisks, taču tas sniedz lielāku finansiālo brīvību un mazina stresu. 

Vienkāršs ienākumu sadalījums
Kā jau minēts iepriekš, budžeta plāni mēdz būt dažādi. Viens no vienkāršākajiem ienākumu sadalījumiem ir 50:30:20. Tas nozīmē, ka 50% no ienākumiem tiek atvēlēti vajadzībām un obligātajiem maksājumiem, 30% tiek novirzīti vēlmēm, savukārt atlikušie 20% – uzkrājumiem. 

Izdevumi, protams, ir dažādi, tāpēc sadalījumu var pielāgot savām vajadzībām. Piemēram, ja ir noformēti vairāki patēriņa kredīti, obligāto maksājumu sadaļu, iespējams, nāksies palielināt, attiecīgi samazinot vēlmju vai uzkrājuma sadaļu. Jebkurā gadījumā šīs ir vienkāršas vadlīnijas, kas var palīdzēt sastādīt un ievērot budžeta plānu. 

Vajadzības un obligātie maksājumi
Pirmā kategorija, kas sastāda lielāko daļu no ienākumiem, ietver pārtikas izdevumus, mājokļa īri un komunālos maksājumus, transporta izdevumus, apdrošināšanu, kredītmaksājumus un citus obligātos tēriņus. Plānojot budžetu, ir vērts padomāt, kā šos izdevumus samazināt. Lai arī iespējas ir ierobežotas, tomēr ir daži rēķini, kuru apmēru varam ietekmēt. 

Vēlmes
Atšķirt vēlmes no vajadzībām var būt visai sarežģīti. Kopumā vajadzības ir tas, kas ļauj dzīvot un strādāt. Tipiskas vēlmes ir vakariņas ārpus mājas, dāvanas, ceļojumi, izklaides. 

Ja vēlies pēc iespējas ātrāk atmaksāt kredītus vai īstenot kādu citu lielāku ieceri, ir vērts padomāt, kādas vēlmes uz laiku ierobežot, lai ietaupīto naudu novirzīt svarīgo plānu realizēšanai. 

Katrā budžetā jāparedz arī zināma summa neparedzētiem izdevumiem, jo ne visus tēriņus ir iespējams paredzēt. 

Uzkrājumi
Plānojot budžetu, daļa no ienākumiem jānovirza neplānotu situāciju risināšanai. Atvēli tam atsevišķu bankas kontu, lai vienkārši varētu sekot līdzi progresam. 

Budžets ir instruments, kas nevis ierobežo, bet sniedz lielāku brīvību dzīvot tā, kā vēlies. Seko ieteikumiem un pielāgo tos savām vajadzībām, lai sastādītu efektīvu budžeta plānu, kas palīdzēs Tev sasniegt savus mērķus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)