Banner 980x90

Lauksaimniekiem valsts subsīdijās šogad būs pieejami 8,7 miljoni eiro

Rīga, 20.febr., LETA. Lauksaimniekiem valsts budžeta programmā "Valsts atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai" šogad būs pieejami 8 720 490 eiro, paredz valdības otrdien apstiprinātie noteikumi "Par valsts atbalstu lauksaimniecībai".

Kā norādīts Zemkopības ministrijas (ZM) skaidrojumā, no šī finansējuma lopkopības attīstībai tiks novirzīti 6 185 305 eiro, augkopības attīstībai - 617 342 eiro, starptautiskai un savstarpējai sadarbībai - 701 920 eiro, tirgus veicināšanai - 364 530 eiro, nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas veicināšanai - 479 650 eiro un iepriekšējā gadā uzsākto atbalsta pasākumu izpildes finansēšanai - 371 743 eiro.

Tā kā ar šā gada 1.novembrī stāsies spēkā Dzīvnieku audzēšanas regula, nosakot, kas ir tīršķirnes vaislas dzīvnieks, noteikumu projektā ir precizēta tiesību norma par ciltsgrāmatas kārtošanu, paredzot finansēt arī dzīvnieku novērtēšanas procesu, un palielināts finansējums par DNS analīzēm no 6 000 līdz 12 000, lai ciltsgrāmatā būtu iespējams uzņemt tīršķirnes vaislas dzīvniekus.

Tāpat noteikumu projektā ir noteikts atbalsts arī par vaislai audzējamo aitu un teķu maedi-visna seroloģijas testiem, lai aitkopības ganāmpulku īpašnieki laikus varētu noteikt dzīvniekus, kas ir neiroloģiska rakstura problēmas raisošā maedi-visna vīrusa nēsātāji, un tos brāķēt. Lai kazkopības nozarē būtu iespējams izaudzēt veselīgus un no neiroloģiskām slimībām brīvus dzīvniekus, noteikumu projekts paredz papildu atbalstu skrepe genotipa noteikšanas un artrīta-encefalīta seroloģijas testiem.

Tā kā šinšilkopībā nav nevienas atzītas šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas, noteikumu projektā ir svītrots nozares un dzīvnieku sugas nosaukums. Tā kā pēdējos gados samazinās audzējamo šinšillu skaits, minētā dzīvnieku populācija nav pietiekama, lai īstenotu ciltsdarba pasākumu kopumu un būtu iespējams izveidot tīršķirnes dzīvnieku kopumu, un ciltsdarba programmā svītrota sadaļa par ciltsdarba pasākumiem šinšillu audzēšanā. Tajā pašā laikā paredzēts finansējums truškopības nozarei, lai nodrošinātu tīršķirnes dzīvnieku datubāzes administrēšanu un uzturēšanu, un noteikumu projektā precizēts tiesību normas par dokumentu iesniegšanu LAD.

Atbalsta pasākuma "Dzīvnieku darbspēju un ģenētiskās kvalitātes popularizēšana" šogad kopējais finansējums ir palielināts no 186 850 līdz 280 272 eiro, lai visām lopkopības nozaru atzītām organizācijām būtu iespēja popularizēt ciltsdarba sasniegumus. Noteikumu projektā arī svītrots nosacījums, ka pasākumus drīkst organizēt tikai viena nozares organizācija.

Tā kā Āfrikas cūku mēris ir konstatēts gandrīz visā Latvijas teritorijā, noteikumu projektā ir noteikts, ka pirmās un otrās kategorijas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un cūku sugas dzīvnieku trešās kategorijas blakusproduktu savākšanu, transportēšanu un pārstrādi daļēji subsidē no visām Latvijas teritorijā esošajām atzītā kautuvēm un gaļas pārstrādes uzņēmumiem.

Saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2018.gadam" un likumu "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam" ZM budžeta apakšprogrammā "Valsts atbalsts lauksaimniecības un lauku attīstībai" 2018. gadam ir ieplānots finansējums 8 720 490 eiro, bet 2019.gadam - 8 720 490 eiro un 2020.gadam - 8 720 490 eiro apmērā.

Plānots, ka noteikuma projekts stāsies spēkā līdz šā gada 25.februārim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)