Banner 980x90

Latvijas Operetes fonds ar izrādēm viesosies Cēsis un Rēzeknē

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Uzsākot 2017.gadu, Latvijas Operetes fonds pošas pirmizrādēs uz Latvijas koncertzālēm: jau 18.februārī plkst.19 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" varēs noskatīties Paula Abrahama opereti "Balle Savojā", bet 8.martā plkst.18 Franča Lehāra opereti "Jautrā atraitne" – Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, pilsētas informācijas portālu tķlu Pilseta24.lv informē Latvijas operetes fonds.

Par Eiropas Geršvinu dēvētā un Ādolfa Hitlera laikā no Vācijas izraidītā komponista Paula Abrahama džeziskā operete "Balle Savojā" stāsta par jauna laulātā pāra amizantajiem piedzīvojumiem pēc medusmēneša; par to, kā sieviete, kas ir sava vīra ēnā, kļūst par patstāvīgi lemjošu personību. "Balle Savojā" pirmizrāde Berlīnē, ko skatījās viss "valsts krējums", sacēla īstu furoru, un arī šodien šo izrādi bauda skatītāji visā pasaulē. Šajā jauneklīgajā, dejisku ritmu piesātinātajā operetē romantiski valši mijas ar džeza stilistiku un tango, izrādi papildina arī krāšņi tērpi un enerģiska dzīvesprieka dzirksts. 

Lomās: Anta Jankovska (Itālija), Nauris Indzeris, Marlēna Keine, Emīls Kivlenieks, Ilona Bagele vai Irma Pavāre, Inese Jasmane-Rūrāne, Aldis Siliņš u.c. Izrādē piedalās arī dejotāji, koris un Operetes orķestris. Izrādi veidojuši režisors Gundars Silakaktiņš, diriģents Normunds Vaicis, horeogrāfs Alberts Kivlenieks, scenogrāfs Ivars Noviks, kostīmu māksliniece Jurate Jurjāne-Silakaktiņa.

Savukārt Franča Lehāra operete "Jautrā atraitne", kas ne velti tiek dēvēta par "operešu karalieni" un kuras mūzikā klausītāji nekļūdīgi pazīs austroungāru-franču gaisotni, stāsta par jaunu puisi, kurš iemīlēja jaunu meiteni, taču jauneklis bija no bagātas ģimenes, bet viņa izredzētā – vienkārša zemnieku meitene, tāpēc jaunekļa vecāki bija pret viņu laulībām… "Šī asprātīga sižeta izrāde ir par mīlestību, kas svarīgāka par visu. Mīlestība var pat glābt valsti no bankrota un pasauli no jauna neprāta. Tā laika izjūta, kas sajūtama F.Lehāra mūzikas melodiskumā un vieglumā, personāžu attiecību asprātībā, ir kā zīme no laika, kurš nekad neatgriezīsies, - no "nogrimušās Atlantīdas".

"Laikā, kad daudzās pasaules valstīs piemin pirms 100 gadiem sākušos Pirmo pasaules karu,  kas uz visiem laikiem mainīja pasauli, laikā, kad arvien vairāk tiek runāts par trešā pasaules kara iespējamību, šī trauslā, zudušā laika sajūta iegūst jaunu nozīmi un jēgu. Izrādē divas paralēlās sižeta līnijas – vai izdosies glābt mīļo tēvzemi Kalnuzemi no ekonomiskās katastrofas, un kā beigsies kādreizējo mīlnieku, tagad nesamierināmo ienaidnieku, attiecību stāsts," uzsver izrādes režisors Jānis Kaijaks. Runājot par "Jautro atraitni", nevar nepieminēt tās galveno vērtību – mūziku. Populāra, skaista – tāda, kas priecē klausītājus visā pasaulē! Ne velti leģendārais dziedātājs Plasido Domingo savus koncertus mēdz nobeigt ar Hannas un Danilo mīlas duetu "Lūpas klusē" tieši no "Jautrās atraitnes".

Lomās: Sonora Vaice, Nauris Indzeris, Dainis Skutelis, Marlēna Keine, Trīs Latvijas tenori – Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis, Miervaldis Jenčs. Diriģents – Guntars Bernāts, režisors – Jānis Kaijaks. Izrādē piedalās Operetes orķestris, koris un dejotāji.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)