Banner 980x90

Ministrs: Pašvaldību darbinieku skaitu tuvākajos gados nāksies samazināt

Rīga, 10.jūn., LETA. Pašvaldību darbinieku skaitu tuvākajos gados nāksies samazināt, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Runājot par plānoto administratīvi teritoriālo reformu, ministrs sacīja, ka absolūtam vairākumam pašvaldību darbinieku nav iemesla uztraukties par savu darba vietu, tomēr viens no reformas mērķiem ir mazināt administratīvās izmaksas un slogu. Tāpēc tuvākajos gados pašvaldību darbinieku skaitu nāksies samazināt, viņš atzina.

Pūce piebilda, ka pēdējo desmit gadu laikā valsts pārvaldē nodarbināto skaits samazinājies par 7-8%, kamēr pašvaldības "stāvējušas uz vietas".

Viņš gan norādīja, ka lēmumu samazināt darbinieku skaitu ir jāpieņem pašām pašvaldībām. Pieredze rāda, ka, izveidojoties lielākiem novadiem, uz administratīvā personāla samazināšanas rēķina veidojas diezgan liels ietaupījums, skaidroja ministrs.

Pūce arī uzsvēra, ka tieši šobrīd tiek plānoti reformas izdevumi, pieteikums nākamā un aiznākamā gada budžetam. Viņš lēsa, ka reformas tiešie izdevumi būs ap septiņiem miljoniem eiro - tie būtu paredzēti plānošanas dokumentu izstrādei, adresācijas izkārtnēm un citu uzdevumu veikšanai.

Vienlaikus, viņaprāt, šī summa ir maza uz tās fona, ko pašvaldības iegūs, reformas rezultātā ietaupot uz administratīvajiem resursiem.

Tāpat Pūce piebilda, ka turpinās darbs pie pārmaiņām pašvaldību finansēšanā. Ministrs uzsvēra, ka notiks virzība prom no klasiskās pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas, bet gan tiks domāts par to, kā finansējumu sadalīt konkrētu vietvaru funkciju realizācijai.

"Domāju, ka katrai iepriekšējai reformai nodomi bijuši labi, pieļautas arī kļūdas. Jācer, ka šoreiz nepieļausim," pauda ministrs.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sākusi vērienīgu sabiedrisko apspriešanu par jaunu administratīvi teritoriālās reformas modeli.

Saskaņā ar VARAM ieceri, līdz 2021.gadam Latvijā pašvaldību skaitu plānots samazināt līdz 35 pašvaldībām un tās iecerēts veidot ap reģionālās nozīmes attīstības centriem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)