Banner 980x90

Nedēļas nogalē Rēzeknē notiks ērģeļmūzikas festivāls "ORGANismi"

Foto: LETA
Foto: LETA
Sestdien, 15.oktobrī, Latgales vēstniecībā "Gors" sāksies otrais Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls "ORGANismi", kura mākslinieciskā vadītāja ir pasaulē pazīstamā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna, pilsētas informācijas portāls Rezekne24.lv uzzināja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Šī gada festivāla muzikālo koncertu pamatā ir dueta forma, bet festivāla centrā turpina būt koncertērģelnieks. Atklāšanas koncertā kopīgā koncertprogrammā saspēlēsies ērģelnieks un pianists jeb, kā smej festivāla mākslinieciskā vadītāja, piecas klaviatūras un četras rokas.

Festivāla programmā šogad piedzīvojami pieci notikumi – divi koncerti, zinātniskais teātris, sarunu vakars un jaunuzvedums, kuros tiks atklāts šī gada tematiskais motīvs – "divatā", "divi", "duo". Atklāšanas koncertā 15.oktobrī Jūliusa Roibkes, Sezāra Franka, Žana Langlē un Nadži Hakima skaņdarbus izspēlēs pati Iveta Apkalna un pianists Juris Žvikovs, bet, pateicoties neparastajam un reti sastopamajam instrumentu sastāvam – ērģeles un klavieres, vairāki koncertā atskaņotie darbi būs pirmatskaņojumi Latvijā. Svētdien, 16.oktobrī, Latvijā viesosies divi Francijas ērģelnieki – Libāna dzimušais, šobrīd Francijā dzīvojošais ērģelnieks, komponists, ērģeļspēles skolotājs Nadži Hakims un franču ērģelniece, komponiste Marija-Bernadete Djuforse, kuru izpildījumā skanēs arī Hakima cikls diviem ērģelniekiem "Apustuļi". 21. oktobrī Latgales vēstniecība GORS aicina uz jaunu koncertuzvedumu "Ja es būtu", kura pamatā ir itāļu rakstnieka Džanni Rodāri (Gianni Rodari) grāmata "Pasakas pa telefonu". Koncertuzveduma stāstu veido Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas (JIRMV) Mūzikas skolas audzēkņi, ērģelniece Iveta Apkalna, aktieris Aldis Leidums, režisore Māra Zaļaiskalns, telpas un tērpu radītāja Ināra Apele, muzikālā konsultante Ilona Rupaine un gaismu režisors Ervīns Šaicāns.

Ērģeļmūzikas festivāla muzikālos notikumus šogad papildinās arī pasākums bērniem un sarunu vakars. 17.oktobrī festivāla centrālo "duo" tēmu, kuru interaktīvā šovā atklās arī zinātniskā teātra Laboratorium.lv eksperimentu meistari, bet 18.oktobrī ikviens interesents tiek aicināts uz sarunu vakaru ar Ivetu Apkalnu, lai klausītos stāstus par ērģelnieka būšana un iedvesmas avotiem draudzīgā sarunu vakarā.

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls "ORGANismi" Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015.gada oktobrī atklājot pasaules radīšanas brīnumu ērģeļu saspēlē ar orķestri, laikmetīgo deju un Raiņa jubilejas gadu. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu "Johannus Eclessia" iegāde 2014.gadā. Šī koncertinstrumenta atrašanās vieta Latgales vēstniecībā "Gors" paver plašas iespējas ne vien visdažādāko žanru un sastāvu mūzikas atskaņojumam, bet arī eksperimentiem, jaunu sadarbības formu un skanējuma meklējumiem. Līdzīgi kā organismi, ērģeles ir sarežģīti radījumi, kuriem raksturīga vielu un enerģijas maiņa. Spēlējoties ar vārdiem "organ" (grieķu val. "ērģeles") un "organismi", festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

Biļetes uz festivāla koncertiem sarūpējamas Latgales vēstniecības "Gors" un "Biļešu Paradīze" kasēs un internetā. Pērkot biļeti uz vienu no festivāla "ORGANismi" koncertiem Lielajā vai Mazajā zālē, biļetēm uz pārējiem Lielās vai Mazās zāles koncertiem 50% atlaide. Uz orķestra zālē notiekošajiem pasākumiem, biļetes cena ir 5 eiro, bet, ja tiek pirkta vai uzrādīta jau nopirktā biļete uz kādu no festivāla Lielās vai Mazās zāles koncertiem, biļete maksā 1 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)