Banner 980x90

Pētījums: 25% uzņēmumu pārliecināti, ka datu aizsardzības regulas prasības uz viņiem neattiecas

Rīga, 19.marts, LETA. Pētījumā, lai noskaidrotu, kā veikusies datu aizsardzības regulas ieviešana, secināts, ka 25% uzņēmumu pārliecināti, ka regulas prasības uz viņiem neattiecas, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Datu valsts inspekcijas direktora vietniece Lāsma Dilba.

Dilba atzina, pirms pētījuma veikšanas bijusi pārliecība, ka ieguldīts pietiekams darbs informēšanai par datu aizsardzības regulu Latvijā, gan visā Eiropas Savienībā, tomēr pētījuma rezultāti ir dramatiski.

Saskaņā ar pētījumu 9% uzņēmumu nekas nav darīts, lai nodrošinātu atbilstību regulai, un minētā tendence neesot pārāk iepriecinoša, it sevišķi situācijā, ka aptaujā piedalījās visu veidu uzņēmumi vairākās sfērās, tāpēc nevar uzskatīt, ka tā ir kādas konkrētas nozares vai reģiona tendence.

Dilba stāstīja, ka aptaujas rezultāti liek aizdomāties par turpmāko rīcību, kā vēl var informēt uzņēmumus par datu aizsardzību. Inspekcija jau plāno pasākumus mazo un vidējo uzņēmumu informēšanai, tam ir paredzēta semināru sērija visos reģionos. Lielākās problēmas ir tieši mazajiem un mikrouzņēmumiem, kas lielākoties domā, ka uz viņiem regula neatteicas.

Viņasprāt, viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc mazie un mikrouzņēmumi saskaras ar šāda veida problēmām, ir tas, ka tiem pietrūkst resursu, lai piesaistītu speciālistus datu aizsardzības jautājumos. Tāpēc inspekcija mēģina palīdzēt un konsultēt, jo inspekcijas savā darbā fokusējas uz preventīvu darbu un tās pašmērķis nav kādu sodīt, protams, izņēmumos, ja tiek konstatētas ļaunprātīgas nelikumības.

Visbiežāk konstatētās nelikumības ir saistītas ar personu tiesību neievērošanu, piemēram, neinformēšanu par datu apstrādi pēc personas pieprasījuma vai datu apstrāde bez piekrišanas vai tiesiska pamata. Tomēr kopumā pērn ir pieņemti lēmumi 97 lietās, 26 gadījumos ir piemērots sods, bet tikai 12 no tiem ir naudas sodi, pārējos gadījumos ir izteikti brīdinājumi. Sodi bija no 70 līdz 2000 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)